تبلیغات
مجله آشپزی مدرن - آش بلغور ترکی
 آش بلغور ترکی

 



پتله یا آش بلغور یکی از سنتی ترین آش های ایرانی است که در دسته غذاهای ترکی قرار دارد .

این آش بسیار لذیذ به دلیل استفاده از نوعی سبزی خاص محلی که در ادامه به آن اشاره خواهم کرد خاصیت درمانی نیز دارد و در اواخر فصل بهار و تابستان یکی از پرطرفدار ترین غذاها در آذربایجان محسوب میشود . 

 

مواد لازم برای 4-6 نفر :

 

گوجه فرنگی ------------------- ۵۰۰ گرم

سبزی آش * ------------------- ۴۰۰ گرم

بلغور گندم ---------------------- ۳۰۰ گرم

لوبیا قرمز ----------------------- ۱۰۰ گرم

آب گوشت ---------------------- ۸ پیمانه

آبغوره --------------------------- ۳ پیمانه 

پیاز داغ ------------------------- ۳-۴ قاشق سوپ خوری

نمک ، فلفل ، زرد چوبه -------- به مقدار لازم

 

 

طرز تهیه :

 

بلغور و لوبیا را از چند ساعت قبل جداگانه خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید .

گوجه فرنگی را پوره کنید و در مقداری روغن همراه زرد چوبه تفت دهید تا نیمی از آب آن کشیده شود .

آب روی بلغور را خالی کنید و همراه با آب گوشت به گوجه فرنگی اضافه کنید. حرارت را بالا ببرید تا آب بجوشد و بعد حرارت را پائین بیاورید، درب قابلمه را ببندید و یک ساعت زمان دهید تا بلغور کمی نرم شود.

بعد لوبیا قرمز همراه پیاز داغ و نمک و فلفل به آش اضافه کنید و 1 ساعت دیگر صبر کنید تا لوبیا نرم شود.

 

سبزی آش را همراه آبغوره در این مرحله به قابلمه اضافه کنید و آش را هم بزنید.

 آب آش را اندازه کنید و در صورت لزوم مقداری آب جوش به آش بیفزائید و صبر کنید تا آش با حرارت ملایم و درب بسته کاملا جابیفتد .

بعد از جا افتادن آش ، نمک و فلفل و ترشی آش را اندازه کنید و آش را در ظرف مناسب سرو کنید .

میتوانید روی آن را به دلخواه با نعناع و سیر و پیاز داغ تزئین کنید .

 نکته :

*سبزی آش شامل: یملیک، اسفناج، تره، جعفری و کمی گشنیز.

بهتر است مقدار اسفناج کمی بیشتر باشد.

در بعضی مناطق سبزی های خاص محلی نیز در این آش استفاده میشود. به دلیل اینکه این غذا اصالتا در دسته غذاهای آذری قرار دارد ، در استانهای آذربایجان از یک نوع سبزی خاص به نام "یملیک" نیز در این آش استفاده میکنند . یملیک نوعی سبزی ساقه ای است که در کوهپایه های آذربایجان یافت میشود .

این سبزی ساقه ای، شیره دار  است و طعم ترشی دارد . برای درمان بسیاری از بیماری ها از جمله زحم معده ، بیماریهای کبدی ، زخم های روی پوست و ...  از انواع فراورده های این سبزی بسیار استفاده میشود .

در صورت در دسترس نبودن این سبزی میتوانید آن را حذف کنید .

 

در این آش به طور سنتی فقط از یک نوع بنشن( لوبیا قرمز) استفاده میشود ولی میتوانید از انواع دیگر بنشن استفاده کنید.

در بعضی مناطق آش بلغور ( پتله ) با عدس طبخ میگردد .

 

دقت کنید که هنگام پخت بلغور و لوبیا چند بار به آش سر بزنید و آش را هم بزنید تا آش ته نگیرد .